Jdi na obsah Jdi na menu
 

 

PowerBar MTB Posázavím 2008

1. 5. 2008

1. května 2008 jsme se již tradičně vypravili na cyklistický závod „POSÁZAVSKÁ PADESÁTKA“. Tentokrát jsme se nechtěli pouze zúčastnit, ale vyhrát a tomu jsme podřídili vše. Jelikož jsme na trénink měli od začátku roku 4 měsíce, tak jsme stačili do závodu najet minimálně 100 km – bohužel to není moc přesný údaj, ale více si z našich výletů nepamatuji, protože jsme snad pokaždé skončili v oblíbené hospůdce v Zahořanech. Několikrát jsme dorazili až k hotelu René, což se dá letos považovat za značný úspěch. Úspěchu v závodě jsme podřídili opravdu vše, dokonce jsme upravili termín pro tradiční pálení čarodějnic, abychom se na trase nepotýkali s bolestmi hlavy a podobnými problémy (viz. článek ČARODĚJNICE 2008).
Bohužel ne všechno vyšlo tak, jak jsme si naplánovali. Již když jsme se 30.4. sešli a začali si povídat o naší individuální přípravě, zjistili jsme následující:

ObrazekPetr – šílená bolest ramene po pádu z kola ve sjezdu při posledním cyklistickém výletu

David – bolest kolena se zdá být trvalou a to i přes několik prodělaných operací

Obrazek

Mirda – díky bolesti zad se nemůže narovnat a když se narovná, tak se zas neohne, otáčet se může pouze celý

Obrazek

Peťulka – relativně v pořádku, až na bolest v kyčli a skutečnost, že mu doktoři dnes (30.4.) zakázali jízdu na kole a to až do odvoláníObrazek

Venca – mohl nás zachránit, ale výjimečně nedokázal ovlivnit události středečního večera a tak se nedostal do úplně ideální formy

Obrazek

Ráno jsme vstávali s dostatečnou časovou rezervou, aby nás vůbec nic nemohlo překvapit. Podařilo se to téměř všem – jak už jsem uvedl dříve, Vencovi nevyšlo úplně všechno, co si předsevzal a tak jsme vyjížděli s ½ hodinovou ztrátou. Vše jsme však bez problémů stihli a na startovní čáru se postavili včas.

Obrazek

David ještě na startu sehnal v našem podpůrném týmu nějaké tabletky, které zaručeně tlumí bolest a dostávají člověka do absolutní pohody a tak se nemusel bát příchodu nějaké bolesti. Bylo oficiálně nahlášeno, že start bude odstartován odpočítáváním a tak nikdo na startu nezaspí. Došlo však k malé změně a závod byl odstartován velice tiše a tak nás trošičku zaskočilo, že před námi začínají řídnout zástupy závodníků a přesouvají se velice rychle někam před nás a to zrovínka po směru závodu – jaký to pech. V tuto chvíli nám začalo být zcela jasné, že se nevyhneme tlačení našich nablýskaných kol v prvním stoupání v tomto závodě. Jedná se o celkem úzký úsek, kde si jen málokterý závodník uvědomí, že sesednutím z kola a neuhnutím na stranu, spustí řetězovou reakci sesedání z kol a totální nemožnost ucházet se o stupně vítězů. Vzhledem k tomu, že proti minulému ročníku, startu závodu předcházelo dosti deštivé počasí, sesedala spousta závodníků a tak i my jsme byli nuceni kolo tlačit i když jsme byli odhodláni jet vše.

 

Protože jsme si díky ukvapenému startu nestačili stanovit pevnou taktiku závodu, náš tým se téměř okamžitě po nasednutí na kola roztrhal a až na krátké okamžiky jsme jeli každý na své triko. Pravděpodobně i díky tomu jsme závod nedojeli na vysněných prvních pozicích. Díky tomu Vám nedokáži zde uvézt přesně to, s čím se jednotliví závodníci na trati setkávali, ale s pár zážitky se během závodu setkali všichni z nás. Pro přiblížení atmosféry závodů těm, kteří se podobných akcí nezúčastňují, zde uvedu několik situací, se kterými se závodníci našeho kalibru celkem často a přitom velice neradi potýkají:

 

· Už jste někdy několik hodin slyšeli v hlavě melodii, která je velice krátká, proto neustále se opakující a Vy se jí nemůžete zbavit? Stává se to celkem často všem z nás. Tentokrát to nejvíce odnesl Venca. Prosím Vás, abyste před ním nikdy nezpívaly písně: „ Když se zamiluje kůň“, „Už troubějí na horách jeleni“ atd. – zřejmě nemá rád zvířátka!

· Představte si, že se cítíte ve vrcholové formě, jste mladí, krásní, nadějní sportovci s dobrým vybavením a celý závod Vás předjíždějí starší, ne tak hezcí závodníci, kteří závod jedou na své „ukrajině“ pouze proto, že zrovna nedávají nic v televizi a oblíbené restaurační zařízení ještě není otevřeno.

· Celou věčnost se snažíte předjet dívku na kole, o které si myslíte, že je více modelkou než závodnicí a když se Vám to nakonec podaří, zjistíte, že pouze čekala na své kamarádky a v okamžiku, kdy ji dojedou, se Vám velikou rychlostí začnou ztrácet v dálce a Vy jste opět sami se svou oblíbenou písničkou.

 

Jinak se nám celý závod jel moc pěkně a nebýt několika pěších úseků. jejichž důvod jsem již uvedl, mohli jsme závod dojíždět na čelních pozicích a být hvězdami světoznámých barevných magazínů. Bohužel se tak nestalo. Všichni z nás se dočkali nemilého překvapení kolem 40. kilometru (u Davida 30. kilometru), kdy jsme si uvědomili, že už nemůžeme hýbat nohama. V takový okamžik začínáme proklínat naše návštěvy restauračních zařízení již po několika málo ujetých kilometrech a uvědomujeme si, že více než 40 kilometrů jsme ujeli naposledy při minulém ročníku tohoto závodu.

 

Obrazek

Již Vás nebudu déle napínat – dojeli jsme. Dokonce jsme zjistili, po přepočítání v cíli, že všichni a to bez jediného defektu – drobnosti jako pády z kola nepočítám, protože všichni, které to postihlo, mohli okamžitě naskočit zpět na kolo – naštěstí ale nebylo nutné servisovat kolo – drobné výjimky jako páčení zaseknutých brzdových špalků, nemá cenu zmiňovat, protože díky našim zkušenostem se jedná o pouhé vteřinky servisních prací.

 

Před tím, než zde uvedu výsledky bych ještě jednou rád zdůraznil, že oproti minulým ročníkům byl terén velmi rozmáčený a proto lze jen velmi těžko srovnávat výsledky tohoto ročníku s těmi minulými. Trať byla v roce 2006 dlouhá 47 kilometrů a v letech 2007 a 2008 prodloužena na 53 kilometrů.

 

Výsledky posledních ročníků:

JMÉNO

POŘADÍ 2008

2008

2007

2006

Petr

394

02:53:59

03:06:04

02:37:35

Peťulka

486

03:05:37

03:06:22

-

Míra

494

03:06:16

-

-

Venca

561

03:15:30

-

-

David

582

03:18:49

-

03:00:16

Havrda

-

-

03:02:25

-

Družstvo

38

09:05:52

09:14:51

08:09:27

 

Děkuji všem závodníkům za jejich účast a pomoc při propagaci tohoto krásného sportu, kteří svými výsledky ať chtějí nebo nechtějí, přispívají k propagaci naší skvělé osady HŘEBENA. A v neposlední řadě všem co nás podporují nebo alespoň akceptují naši častou nepřítomnost doma, když zrovna trénujeme.

 

Náhledy fotografií ze složky PowerBar MTB Posázavím 2008

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář